KULLANIM VE BAKIM BİLGİLERİ
MAKİNENİN KULLANIMA HAZIRLANIŞI
Makineyi masaya özel mengeneyi kullanarak sabitleyin ve silindirlerin deliğine manivelayı yerleştirin. Makine ilk olarak kullanılacağı zaman,aşırı yağı gidermek için kuru bir bezle temizlemek gereklidir. Silindirlerin temizliği için bunların aralarından daha sonra atılması gereken az miktarda hamur geçirin.
KARIŞIMIN HAZIRLANIŞI
6 kişi için ölçü.
İçindekiler: 500 gr yumuşak buğday unu ve 5 yumurta; 5 yumurta yerine 1 bardak su kullanabilirsiniz. Lezzetli bir makarna için 250 gr yumuşak buğday ununu 250 gr sert buğday unuyla karıştırınız. Tuz katmayınız! Unu bir kaba alıp yumurtaları ortasına deviriniz. Yumurtaları bir çatalla karıştırıp tamamen unla karışmasını sağlayınız. Elde edilen hamuru tamamen homojen kılıp kıvamına getirinceye kadar elinizle yoğurunuz. Eğer hamur çok sertse su ,çok yumuşaksa un ekleyiniz. Tam kıvamında bir hamur asla parmaklarınıza yapışmamalıdır. Hamuru kaptan çıkartıp hafifçe unlanmış bir masa üzerine koyunuz. Gerekli görüldüğü taktirde hamuru ellerinizle yoğurmaya devam ediniz ve küçük parçalar halinde kesiniz. Bir tavsiye;buzdolabından henüz çıkarılmış yumurtaları kullanmayınız!
“AMPIA” İLE ÜRETİLEN HAMUR VE MAKARNANIN HAZIRLANIŞI
Makinenin regülatörünü dışa doğru çekerek ve iki düz silindir tamamen açık olacak şekilde (yaklaşık 3 mm) 1 sayısı üzerine getiriniz. Kolu çevirerek silindirler arasında bir parça hamur geçiriniz.
Hamuru iki katına çıkararak ve gerekli görüldüğü takdirde ortasına un ekleyerek bu operasyonu 5-6 kez tekrarlayınız. Hamur muntazam bir kalıp aldığı zaman,regülatör 2 sayısına getirilerek,sadece 1 defa silindirler arasından geçiriniz. Daha sonra tekrar istenilen kalınlığa ulaşıncaya kadar bir kez 3 ‘te geçiriniz.(min.kalınlık – 0.2 mm n..9)Hamuru bir bıçak ile enine doğru yaklaşık 25 cm.lik uzunluklar halinde kesiniz (=10”) kolu kesim silindirlerinin deliğine yerleştiriniz ve bunu döndürürken tercih edilen makarna tipini elde etmek için hamuru geçiriniz.
Arzu ederseniz ön dişliden geçirerek ince makarna(1,5 mm TAGLIERINI) ya da orta dişliden geçirerek kalın makarna(6,5 mm FETTUCCINE) elde edebilirsiniz.
Not1 – Eğer silindirler ‘kesemiyorlarsa’ yada hamuru güzel ayırmıyorsa bu hamur çok yumuşak demektir. Bu durumda karışıma un ekledikten sonra hamuru düz silindirler arasından geçirmenizi öneririz.
Not2 – Hamurun çok sert olmamasına dikkat ediniz aksi takdirde silindirler hamuru alamıyacaktır.
İçinde makarnayı boşaltacağınız bol miktarda tuzlu suyu kaynatınız.(1/2 kg makarna için yaklaşık 4 litre) Taze makarna kısa sürede ,kalınlığına göre 2 dakikadan 5 dakikaya kadar pişer. Dikkatlice karıştırınız ve piştikten sonra süzgeçten geçiriniz.
MAKİNENİN BAKIMI
1-Kullanım esnasında, düz silindirler altındaki kazıyıcıları bir parça mutfak kağıdı ile ara sıra temizleyiniz.
2-Makineyi kesinlikle suyla veya bulaşık makinesinde yıkamayınız!
3-Makineyi kullanımdan sonra temizlemek için ,bir fırça ve tahta bir çubuk kullanınız
4-Gerekli olması halinde ,kesim silindirlerinin uçlarında birkaç damla vazelinyağı damlatınız.
5-Silindirler arasından bıçak veya mutfak bezleri geçirmeyiniz.
6-Kullanımdan sonra makineyi ve aksesuarlarını kendi kutularında saklayınız